English English Magyar Magyar Polski Polski
Strefa studenta - Wydział Rolnictwa i Biologii
Agrobiol > Studia I i II stopień > - Praca dyplomowa > - Egzamin dyplomowy  
 
- Egzamin dyplomowy

Egzamin dyplomowy

Regulamin egzaminu dyplomowego

 

 

Zagadnienia na egzamin dyplomowy studiów I stopnia

Kierunek Rolnictwo
  1. Systemy rolnictwa (produkcji roślinnej)
  2. Charakterystyka systemu i poziomu produkcji rolniczej w Polsce
  3. Kierunki zmian zachodzące w rolnictwie w UE
  4. Systemy uprawy roli, typy uproszczeń stosowanych w uprawie roli
  5. Wady i zalety płodozmiennego systemu uprawy roślin
  6. Perspektywy i zagrożenia monokulturowego systemu uprawy roślin
  7. Nawożenie azotem roślin uprawy polowej- aspekty produkcyjne i ekologiczne
  8. Funkcje kompleksu sorpcyjnego gleb i jego znaczenie w nawożeniu roślin
  9. Zasady zrównoważonego nawożenia roślin uprawnych
  10. Rolnicza przestrzeń produkcyjna w Polsce, ograniczenia produkcji roślinnej
  11. Znaczenie jakości materiału siewnego w polowej produkcji roślinnej
  12. Pośrednia i bezpośrednia metoda genetycznej transformacji roślin
  13. Konsekwencje zmian klimatycznych na ziemi i możliwości im przeciwdziałania
  14. Rośliny alternatywne
  15. Pszenica konsumpcyjna. Rola czynników agrotechnicznych w kształtowaniu plonu ziarna i jego jakości.
  16. Rolnictwo organiczne - niebezpieczeństwa i szanse rozwoju w Polsce
  17. Konsekwencje dla polskiego rolnictwa wynikające z akcesji w Unii
  18. Rola międzyplonów we współczesnym rolnictwie
  19. Poziom oraz znaczenie ochrony roślin w rolnictwie w krajach UE
  20. Ekologiczna i gospodarcza funkcja roślin motylkowatych
  21. Intensywność produkcji rolniczej w Polsce i krajach UE (aspekty agronomiczne i ekonomiczne)
  22. Struktura agrarna gospodarstw i użytkowanie gruntów w Polsce
  23. Standard handlowy oraz specyfika technologiczna produkcji ziarna pszenicy konsumpcyjnej i jęczmienia browarnego
  24. Interwencjonizm na rynku rolnym UE
  25. Czynniki wpływające na opłacalność produkcji wybranych grup roślin w Polsce.
  26. Przyczyny i skutki nadmiernego udziału zbóż w zasiewach w Polsce, zabiegi regenerujące stanowisko
  27. Wpływ czynników produkcji na przezimowanie plantacji rzepaku
  28. Postęp technologiczny w uprawie buraka cukrowego i obecny stan cukrownictwa w Polsce
  29. Funkcje użytków zielonych, charakterystyka
  30. Krajowy rynek ziemniaka, kierunki użytkowania i wymagania jakościowe


 
Top! Top!
cookies