Problematyka badawcza Katedry Agronomii:
Badania w Katedrze Agronomii charakteryzują się dużym zróżnicowaniem tematycznym i mieszczą się w kilku dyscyplinach naukowych wchodzących w skład dziedziny badań naukowych, jaką jest agronomia. Poza typowymi zagadnieniami obejmującymi doskonalenie technologii produkcji roślin rolniczych badania w Katedrze ukierunkowane są w coraz większym stopniu na problemy zrównoważonego rozwoju rolnictwa i usługi ekosystemowe.
Główne kierunki badań Katedry to:
I. Innowacyjne technologie produkcji roślin rolniczych optymalizujące wielkość i jakość plonów oraz przyjazne dla środowiska przyrodniczego:
- BIOPRODUKTY, innowacyjne technologii wytwarzania prozdrowotnych produktów piekarskich i makaronu o obniżonej kaloryczności - finansowany z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
- Wykorzystanie narzędzi rolnictwa precyzyjnego do optymalizacji nawożenia azotem (N) pszenicy ozimej.
- Technologie produkcji buraka cukrowego gwarantujące bezpieczeństwo środowiska przyrodniczego.
- Ocena technologii produkcji oraz wewnątrzpolowej i wewnątrzłanowej zmienności cech gleby i plonowania roślin okopowych i zbożowych na plantacjach produkcyjnych.
- Zmienność budowy przestrzennej łanów wybranych gatunków roślin zbożowych i buraka cukrowego oraz wpływ cech łanu na wielkość, jakość plonu i jego składowe.
II. Środowiskowe i produkcyjne skutki różnych systemów uprawy roli, nawożenia i zmianowania roślin:
- Znaczenie siewu bezpośredniego dla zachowania zasobów substancji organicznej i struktury gleby oraz różnorodności fauny glebowej.
- Wpływ systemów uprawy roli i nawożenia roślin na zawartość w glebie różnych frakcji materii organicznej ekstrahowanych metodami fizycznymi.
- Wpływ uproszczonych systemów uprawy roli i zmianowania roślin na wybrane wskaźniki jakości gleby.
- Wpływ wieloletniego nawożenia i zmianowania na zachwaszczenie roślin uprawianych w różnych warunkach siedliskowych.
- Rola wieloletniego nawożenia i zmianowania w kształtowaniu wybranych właściwości czarnej ziemi i plonowania roślin.
III. Wykorzystanie właściwości biologicznych gatunków i odmian traw na użytkach zielonych:
- Dobór gatunków i odmian do mieszanek na użytki zielone o różnym przeznaczeniu (łąki i pastwiska trwałe, użytki przemienne, trawniki, boiska sportowe).
- Zróżnicowanie morfologicznych i biologicznych cech oraz zdolności reprodukcyjnej odmian kupkówki (Dactylis glomerata).
- Ocena energii i zdolności kiełkowania nasion odmian kupkówki pospolitej w zależności od okresu ich przechowywania.
- Degradacja runi łąkowej i skuteczność metod jej renowacji.
IV. Pozaprodukcyjna rola użytków zielonych:
- Waloryzacja siedlisk łąkowych i zbiorowisk trawiastych.
- Gospodarowanie na użytkach zielonych położonych na obszarach chronionych i wrażliwych.
- Kierunki zmian składu gatunkowego runi łąkowej w wyniku zaniedbania pratotechniki i zaniechania użytkowania.
V. Reakcja traw pastewnych i gazonowych na stresy abiotyczne i biotyczne:
- Morfologiczna i fizjologiczna reakcja odmian traw pastewnych i gazonowych w warunkach stresów abiotycznych.
- Badanie wzrostu, rozwoju i struktury systemu korzeniowego traw pastewnych i gazonowych w warunkach stresów abiotycznych.
VI. Wpływ zanieczyszczenia środowiska na rośliny:
- Ekotoksykologia.
- Ekofizjologia.
- Bioindykacja.
|