Nazwa studiów: Rolnictwo dla absolwentów nierolniczych studiów wyższych
Jednostka prowadząca: Wydział Rolnictwa i Biologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Czas trwania studiów podyplomowych: dwa semestry w trybie niestacjonarnym, w układzie 14 zjazdów dwudniowych (sobota, niedziela). Zajęcia rozpoczynają się w semestrze zimowym (październik) lub letnim luty/marzec.
Ogólna liczba godzin dydaktycznych 230, w tym 178 godzin wykładów, 12 godzin ćwiczeń i 40 godzin ćwiczeń terenowych.
Ogólna liczba punktów ECTS: 60
Wersja do pobrania (.pdf)
Wykaz przedmiotów wraz z przypisaną liczbą punktów ECTS
Lp.
|
Nazwa przedmiotu
|
Wykłady [h]
|
Ćwiczenia [h]
|
Forma zaliczenia
|
Punkty ECTS
|
Produkcja roślinna
|
1.
|
Podstawy gleboznawstwa rolniczego
|
8
|
3
|
zal.
|
2,2
|
2.
|
Ochrona roślin
|
10
|
-
|
zal.
|
2,0
|
3.
|
Gospodarka nawozowa
|
8
|
-
|
zal.
|
1,6
|
4.
|
Uprawa roli i roślin
|
12
|
-
|
zal.
|
2,4
|
5.
|
Podstawy produkcji ogrodniczej
|
6
|
-
|
zal.
|
1,2
|
6.
|
Technologie produkcji roślin rolniczych. Rolnictwo ekologiczne i precyzyjne
|
24
|
-
|
zal.
|
4,8
|
7.
|
Łąkarstwo
|
6
|
|
zal.
|
1,2
|
8.
|
Odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym i uprawa roślin energetycznych.
|
10
|
-
|
zal.
|
2,0
|
9.
|
Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym
|
5
|
-
|
zal.
|
1,0
|
10.
|
Podstawy kontroli fitosanitarnej
|
5
|
-
|
zal.
|
1,0
|
Produkcja zwierzęca
|
11.
|
Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich
|
8
|
3
|
zal.
|
2,2
|
12.
|
Zasady chowu zwierząt gospodarskich
|
9
|
-
|
zal.
|
1,8
|
13.
|
Podstawy kontroli weterynaryjnej
|
5
|
-
|
zal.
|
1,0
|
Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych
|
14.
|
Rolnictwo polskie XX i XXI wieku
|
2
|
-
|
zal.
|
0,4
|
15.
|
Organizacja gospodarstw rolnych
|
5
|
-
|
zal.
|
1,0
|
16.
|
Podstawy prawa i prawa rolnego
|
10
|
-
|
zal.
|
2,0
|
17.
|
Rachunkowość gospodarstw rolnych
|
8
|
-
|
zal.
|
1,6
|
18.
|
Rynki rolne
|
4
|
-
|
zal.
|
0,8
|
19.
|
Kierunki rozwoju techniki rolniczej
|
10
|
3
|
zal.
|
2,4
|
Agroturystyka i rozwój obszarów wiejskich
|
20.
|
Agroturystyka
|
3
|
-
|
zal.
|
0,6
|
21.
|
Rozwój obszarów wiejskich
|
20
|
3
|
zal.
|
4,8
|
Zajęcia terenowe
|
22.
|
Rolniczy Zakład Doświadczalny (RZD) w Żelaznej
|
-
|
10
|
zal.
|
2,0
|
23.
|
RZD Wilanów-Obory, Gospodarstwo Obory
|
-
|
10
|
zal.
|
2,0
|
24.
|
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
|
-
|
10
|
zal.
|
2,0
|
25.
|
Stacja Doświadczalna Wydziału Rolnictwa i Biologii w Skierniewicach
|
-
|
10
|
zal.
|
2,0
|
Praca dyplomowa
|
|
|
|
14,0
|
Razem
|
178
|
52
|
|
60
|
Wykaz przedmiotów wraz z opisem
Lp.
|
Nazwa przedmiotu
|
Opis przedmiotu
|
1.
|
Podstawy gleboznawstwa rolniczego
|
Powstawanie gleb, charakterystyka głównych typów, zasady klasyfikacji gleb.
|
2.
|
Ochrona roślin
|
Najważniejsze choroby i szkodniki roślin oraz przegląd najczęściej spotykanych chwastów. Metody ochrony roślin przed patogenami, szkodnikami i chwastami. Pojęcie i rodzaje toksyczności pestycydów.
|
3.
|
Gospodarka nawozowa
|
Zasady odżywiania roślin, rodzaje nawozów i ich zastosowanie. Przechowywanie nawozów naturalnych: płyta obornikowa, zbiorniki na gnojowicę. Zagrożenia środowiska obszarów wiejskich wynikające z błędów agrotechnicznych i sposobów przechowywania nawozów.
|
4.
|
Uprawa roli i roślin
|
Uwarunkowania klimatyczne produkcji roślinnej. Zasady zmianowania roślin. Cele uprawy roli, wady i zalety uprawy roli płużnej i uproszczonej. .Zasady siewu oraz pielęgnacji mechanicznej roślin. Podstawy zbioru najważniejszych roślin uprawy polowej.
|
5.
|
Podstawy produkcji ogrodniczej
|
Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie produktów ogrodniczych.
|
6.
|
Technologie produkcji roślin rolniczych. Podstawy rolnictwa ekologicznego i precyzyjnego
|
Zasięg uprawy, najważniejsze odmiany i kierunki użytkowania głównych roślin uprawy polowej, wymagania siedliskowe, wzrost i rozwój roślin, zasady agrotechniki. Rynek zbóż, cukru, roślin oleistych i wysokobiałkowych. Podstawy rolnictwa ekologicznego i precyzyjnego. Zajęcia terenowe
|
7.
|
Łąkarstwo
|
Znaczenie gospodarcze i poza produkcyjne trwałych użytków zielonych, pielęgnacja i użytkowanie łąk i pastwisk. Pasze z użytków zielonych i zasady ich przechowywania. Zajęcia terenowe
|
8.
|
Odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym i uprawa roślin energetycznych.
|
Charakterystyka biomasy jako podstawowego źródła energii odnawialnej. Rodzaje biomasy i sposoby ich przetwarzania na użyteczne formy energii. Wymagania siedliskowe roślin energetycznych. Technologie produkcji gatunków roślin uprawianych na cele energetyczne: wierzba wiciowa, miskant olbrzymi, ślazowiec pensylwański, słonecznik bulwiasty i inne. Budowa morfologiczna i cechy łanu omawianych gatunków roślin energetycznych. Cechy fizyczne, skład chemiczny i struktura plonu biomasy gatunków roślin energetycznych. Technologie zbioru roślin i zagospodarowania pozyskanej biomasy. Analiza efektywności ekonomicznej i energetycznej uprawy omawianych gatunków
|
9.
|
Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym
|
Produkcja materiału siewnego, zasady etykietowania, stopnie kwalifikacji, uszlachetnienie nasion
|
10.
|
Podstawy kontroli fitosanitarnej
|
Obwiązujące normy, podstawy kontroli fitosanitarnej, dostosowanie gospodarstw do norm fitosanitarnych
|
11.
|
Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich
|
Tworzenie i wykorzystywanie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt. Rodzaje pasz, ocena wartości pokarmowej, ogólne zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla grup zwierząt gospodarskich. Zajęcia laboratoryjne
|
12.
|
Zasady chowu zwierząt gospodarskich
|
Przegląd gatunków i ras zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania. Zapobieganie chorobom zwierząt. Wychów młodych zwierząt. Budynki inwentarskie, sposoby usuwania i przechowywania odchodów, sposoby zadawania pasz. Zajęcia terenowe
|
13.
|
Podstawy kontroli weterynaryjnej
|
Obowiązujące normy weterynaryjne, podstawy kontroli weterynaryjnej, dostosowanie gospodarstw rolnych do norm weterynaryjnych.
|
14.
|
Rolnictwo polskie XX i XXI wieku
|
Definicja i cele współczesnego rolnictwa, czynniki gospodarcze, historyczne i ekonomiczne determinujące zmiany we współczesnym rolnictwie, specyfika produkcji rolniczej z uwypukleniem polowej uprawy roślin
|
15.
|
Organizacja gospodarstw rolniczych
|
Co to jest gospodarstwo rolnicze? (definicje i elementy składowe). Czynniki mające wpływ na organizację gospodarstw rolniczych. Kalkulacje rolnicze jako narzędzie wspomagające decyzje dotyczące sposobów organizacji gospodarstwa rolniczego (kalkulacje cząstkowe, kalkulacje kompleksowe)
|
16.
|
Podstawy prawa i prawa rolnego
|
Procedury tworzenia prawa, przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska, obrotu surowcami, obrotu ziemi, zasady podatkowe.
|
17.
|
Rachunkowość gospodarstw rolnych
|
Zasady rachunkowości, system FADN, system finansowy w rolnictwie, zajęcia praktyczne dotyczące systemu FADN
|
18.
|
Rynki rolne
|
Pojęcie i elementy rynku rolnego. Mechanizm rynku rolnego. Rynek a interwencjonizm państwowy. Instytucje rynku rolnego. Integracja i dywersyfikacja na rynku rolnym. Sprzedaż bezpośrednia w
rolnictwie
|
19.
|
Kierunki rozwoju techniki rolniczej
|
Nowe kierunki w konstrukcji i użytkowaniu maszyn, rolnictwo precyzyjne, techniki pomiarów satelitarnych dla potrzeb gospodarstwa, istota pozyskiwania informacji z GSP
|
20.
|
Agroturystyka
|
Definiowanie pojęć związanych z turystyką wiejską i agroturystyką
|
21.
|
Rozwój obszarów wiejskich
|
Wielofunkcyjny rozwój na obszarach wiejskich, zasady funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych - przepisy prawne. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, programy rolno-środowiskowo-klimatyczne, płatności bezpośrednie, wypełnianie wniosków dotyczących PROW. Zajęcia praktyczne
|
22.
|
Ćwiczenia terenowe w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym (RZD) w Żelaznej
|
Polowa produkcja roślinna (m.in. ziemniaki, marchew), przechowalnia okopowych, nawodnienia, użytki zielone, ferma owiec.
|
23.
|
Ćwiczenia terenowe w RZD Wilanów-Obory, Gospodarstwo Obory
|
Polowa produkcja roślinna, produkcja pasz na gruntach ornych, maszyny i narzędzia, silosy, ferma bydła, ferma drobiu.
|
24.
|
Ćwiczenia terenowe w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach
|
Produkcja warzywnicza szklarniowa i polowa, produkcja sadownicza, systemy prowadzenia sadów, przechowywanie owoców
|
25.
|
Ćwiczenia terenowe w Stacji Doświadczalnej Wydziału Rolnictwa i Biologii w Skierniewicach
|
Pomiary meteorologiczne, zasady przechowywania środków ochrony roślin i nawozów, doświadczenia nawozowe, objawy niedoboru podstawowych składników pokarmowych na różnych roślinach, zasady prowadzenia plantacji i przetwarzania roślin energetycznych
|
|