English English Polski Polski
Strefa studenta - Wydział Rolnictwa i Biologii
Start > Studia podyplomowe > - Rolnictwo > - Program studiów  
 
Program studiów

 

PROGRAM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

Rolnictwo dla absolwentów nierolniczych studiów wyższych

 

1.   Jednostka prowadząca

      Wydział Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie

2. Nazwa studiów podyplomowych:

Rolnictwo dla absolwentów nierolniczych studiów wyższych

 

3.  Cel studiów

 

Celem studiów jest wprowadzenie słuchaczy w ogólne zagadnienia związane z funkcjonowaniem działu gospodarki narodowej jakim jest rolnictwo oraz zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami produkcji rolniczej takimi jak: produkcja roślinna, zwierzęca, ekonomika i organizacja gospodarstw. Ważną część programu studiów stanową zagadnienia związane z funkcjonowaniem polskiego rolnictwa w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE.

Słuchaczami studiów podyplomowych są absolwenci studiów wyższych innych kierunków nie związanych z rolnictwem. Absolwent studiów uzyskuje uprawnienia do ubiegania się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo i zdobywa wiedzę umożliwiającą prowadzenie działalności rolniczej. Studia zostały zorganizowane jako odpowiedź na oczekiwania absolwentów innych kierunków studiów wyższych zainteresowanych poszerzeniem swojego wykształcenia o wiedzę i umiejętności z zakresu rolnictwa. Osoby te często decydują się na podjęcie nowej lub dodatkowej działalności gospodarczej związanej z rolnictwem lub twierdzą, że studia pozwolą im na lepsze, bardziej efektywne wypełnianie obowiązków zawodowych wynikających z zatrudnienia w jednostkach związanych z produkcją lub usługami na rzecz rolnictwa.

4.      Czas trwania:

Dwa semestry w trybie niestacjonarnym w układzie 14 zjazdów dwudniowych (sobota, niedziela).  

5.   Liczba punktów ECTS 60 (ogólna liczba zajęć 230 godzin dydaktycznych w tym 178 godzin wykładów, 12 godzin ćwiczeń i 40 godzin ćwiczeń terenowych).

6.   Wykaz modułów tematycznych (grupy pokrewnych przedmiotów) o określonej liczbie realizowanych godzin dydaktycznych i uzyskanych punktów ESTS:

Rośliny i ich środowisko                                                        37 h      7,4 ects

Produkcja roślinna                                                                 62 h    12,4 ects

Produkcja zwierzęca                                                              25 h      5,0 ects

Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw                   38 h      7,6 ects→

Agroturystyka i rozwój obszarów wiejskich                          28 h      5,6 ects

Zajęcia terenowe w gospodarstwach rolnych                        40 h      8,0 ects

Praca dyplomowa                                                                              14,0 ects

Łącznie                                                                                   230 h   60,0 ects

 

7. Warunki ukończenia studiów:

¨obecność na minimum 80% zajęć wykładowych, ćwiczeniowych  i terenowych

¨wykonanie pracy dyplomowej pod kierunkiem wybranego promotora z grupy osób prowadzących zajęcia o tematyce zgodnej z programem studiów.  

¨zdanie egzaminu końcowego przed komisją powołaną przez Dziekana Wydziału zgodnie z regulaminem studiów podyplomowych

 

Wykaz przedmiotów i godzin łącznie z liczbą punktów ECTS realizowanych w poszczególnych modułach tematycznych.

Nazwa modułu/ przedmiotu

Wykłady

[h]

Ćwiczenia

[h]

Punkty ECTS

Rośliny i ich środowisko

34

3

7,4

Podstawy gleboznawstwa rolniczego

8

3

2,2

Podstawy morfologii i fizjologii roślin                

8

-

1,6

Ochrona roślin

10

-

2,0

Gospodarka nawozowa

8

-

1,6

Produkcja roślinna           

62

-

12,4

Uprawa roli i roślin

12

-

2,4

Technologie produkcji roślin rolniczych

24

-

4,8

Łąkarstwo

6

-

1,2

Odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym

i uprawa roślin energetycznych

10

-

2,0

Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym

5

-

1,0

Podstawy kontroli fitosanitarnej

5

-

1,0

Produkcja zwierzęca        

22

3

5,0

Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospod.

8

3

2,2

Zasady chowu zwierząt gospodarskich

9

-

1,8

Podstawy kontroli weterynaryjnej

5

-

1,0

Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw       

35

3

7,6

Rolnictwo polskie XX i XXI wieku

2

-

0,4

Organizacja gospodarstw rolnych

3

-

0,6

Podstawy prawa i prawa rolnego

10

-

2,0

Rachunkowość rolna

10

-

2,0

Kierunki rozwoju techniki rolniczej

10

3

2,6

Agroturystyka i rozwój obszarów wiejskich         

25

3

5,6

Agroturystyka

3

-

0,6

Rozwój obszarów wiejskich

22

3

5,0

Zajęcia terenowe  

-

40

8,0

Stacja Doświadczalna Wydziału Rolnictwa i Biologii

im. prof. M. Górskiego w Skierniewicach

-

10

2,0

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

-

10

2,0

Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej

-

10

2,0

RZD Wilanów-Obory, Gospodarstwo Obory

-

10

2,0

Praca dyplomowa

-

-

14,0

Łącznie

178

52

60,0

 

Wykaz przedmiotów wraz z opisem.

Lp.

Nazwa przedmiotu

Wykłady

Ćwiczenia

Razem

Opis przedmiotu

1.

Rolnictwo polskie XX i XXI wieku

2

 

2

definicja i cele współczesnego rolnictwa, czynniki gospodarcze, historyczne i ekonomiczne determinujące zmiany we współczesnym rolnictwie, specyfika produkcji rolniczej z uwypukleniem polowej uprawy roślin

2.

Podstawy gleboznastwa rolniczego

8

3

11

powstawanie gleb, charakterystyka głównych typów, zasady klasyfikacji gleb, zajęcia terenowe i laboratoryjne

3.

Podstawy morfologii i fizjologii roślin

8

 

8

budowa organów zapasowych,  korzeń spichrzowy. Budowa ziarniaków wybranych roślin. Gospodarka wodna, mineralne odżywianie roślin dystrybucja asymilatów, procesy wzrostu, fitoperiod roślin uprawnych. Zajęcia terenowe

4.

Uprawa roli i roślin

12

 

12

cele uprawy roli, znaczenie poszczególnych uprawek, techniki siewu pielegnacji i zbioru najważniejszych roślin. Zajęcia terenowe

5.

 

Technologie produkcji roślin rolniczych

24

 

24

zasady agrotechniki, zasięg uprawy, najwazniejsze odmiany i kierunki użytkowania głownych roslin uprawy polowej. Rynek zbóż, cukru, roslin oleistych i wysokobiałkowych. Rośliny alternatywne - energetyczne, zielarskie, dla przemysłu chemicznego (farmaceutycznego). Zajęcia terenowe

6.

Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich

8

3

11

Tworzenie i wykorzystywanie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt. Rodzaje pasz, ocena wartości pokarmowej, ogółne zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla grup zwierząt gospodarskich. Zajęcia laboratoryjne

7.

Zasady chowu zwierząt gospodarskich

9

 

9

Przegląd gatunków i ras zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania. Zapobieganie chorobom zwierząt. Wychów młodych zwierząt. Budynki inwentarskie, sposoby usuwania i przechowywania odchodów, sposoby zadawania pasz. Zajęcia terenowe

8.

Łąkarstwo

6

 

6

znaczenie gospodarcze i poza produkcyjne trwałych użytków zielonych, pielegnacja i użytkowanie łąk i pastwisk. Pasze z użytków zielonych i zasady ich przechowywania. Zajęcia terenowe

9.

Ochrona roślin

10

 

10

najważniejsze choroby gryzbowe, szkodniki ora przegląd najczęściej spoptykanych chwastów. Metody ochrony roślin przed patogenami. Pojęcie i rodzaje toksyczności pestycydów. Zajęcia terenowe

10.

Gospodarka nawozowa

8

 

8

zasady odżywiania roślin, rodzaje nawozów i ich zastosowanie. Przechowywanie nawozów naturalnych: płyta obornikowa, zbiorniki na gnojowicę. Zagrożenia środowiska obszarów wiejskich wynikające z błędów agrotechnicznych i sposobów przechowywania nawozów. Zajęcia terenowe.

11.

Odnawialne źródła energii w gospodrarstwie rolniczym i uprawa roślin energetycznych. 

10

 

10

Charakterystyka biomasy jako podstawowego źródła energii odnawialnej. Rodzaje biomasy i sposoby ich przetwarzania na użyteczne formy energii. Wymagania siedliskowe roślin energetycznych. Technologie produkcji gatunków roślin uprawianych na cele energetyczne: wierzba wiciowa, miskant olbrzymi, ślazowiec pensylwański, słonecznik bulwiasty i inne.  Budowa morfologiczna i cechy łanu omawianych gatunków roślin energetycznych. Cechy fizyczne, skład chemiczny i struktura plonu biomasy gatunków roślin energetycznych.

Technologie zbioru roślin i zagospodarowania pozyskanej biomasy. Analiza efektywności ekonomicznej i energetycznej uprawy omawianych gatunków.

12.

Organizacja gospodartsw rolnych

3

 

3

Infrastruktura techniczna: budynki, budowle, rozłóg gospodarstwa. Wielkość pól, systemy uprawy roślin. Systemy gospodarowania: ekologiczny, integrowany, intensywny. Zajęcia terenowe

13.

Podstawy prawa i prawa rolnego

10

 

10

procedury tworzenia prawa, przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska, obrotu surowcami, obrotu ziemi, zasady podatkowe.

14.

Rachunkowość gospodarstw rolnych

10

 

10

zasady rachunkowości, system FADN, system finansowy w rolnictwie, zajęcia praktyczne dotyczące systemu FADN

15.

Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym

5

 

5

produkcja materiału siewnego, zasady etykietowania, stopnie kwalifikacji, uszlachetnienie nasion

16.

Podstawy kontroli weterynaryjnej

5

 

5

obowiązujące normy weterynaryjne, podstawy kontroli weterynaryjnej, dostosowanie gospodarstw rolnych do norm weterynaryjnych.

17.

Podstawy kontroli fitosanitarnej

5

 

5

obwiązujące normy, podstawy kontroli fitosanitarnej, dostosowanie gospodarstw do norm fitosanitarnych

18.

Agroturystyka

3

 

3

definiowanie pojęć związanych z turystyką wiejską i agroturystyką
wielofunkcyjny rozwój na obszarach wiejskich

19,

Rozwój obszarów wiejskich

22

3

25

zasady funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych - przepisy prawne. Programy rolnośrodowiskowe, plan rozwoju obszarów wiejskich, wypełnianie wniosków dotyczących PROW. Zajęcia praktyczne

20.

Kierunki rozwoju techniki rolniczej

10

3

13

nowe kierunki w konstrukcji i użytkowaniu maszyn, rolnictwo precyzyjne, techniki pomiarów satelitarnych dla potrzeb gospodarstwa, istota pozyskiwania informacji z GSP

21.

Zajęcia terenowe w gospodarstwach rolnych

 

40

40

 

 

razem

178

52

230

 

 




 
Top! Top!
cookies