PROGRAM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Rolnictwo dla absolwentów nierolniczych studiów wyższych
1. Jednostka prowadząca
Wydział Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie
2. Nazwa studiów podyplomowych:
Rolnictwo dla absolwentów nierolniczych studiów wyższych
3. Cel studiów
Celem studiów jest wprowadzenie słuchaczy w ogólne zagadnienia związane z funkcjonowaniem działu gospodarki narodowej jakim jest rolnictwo oraz zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami produkcji rolniczej takimi jak: produkcja roślinna, zwierzęca, ekonomika i organizacja gospodarstw. Ważną część programu studiów stanową zagadnienia związane z funkcjonowaniem polskiego rolnictwa w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE.
Słuchaczami studiów podyplomowych są absolwenci studiów wyższych innych kierunków nie związanych z rolnictwem. Absolwent studiów uzyskuje uprawnienia do ubiegania się o środki z funduszy i programów unijnych wspierających polskie rolnictwo i zdobywa wiedzę umożliwiającą prowadzenie działalności rolniczej. Studia zostały zorganizowane jako odpowiedź na oczekiwania absolwentów innych kierunków studiów wyższych zainteresowanych poszerzeniem swojego wykształcenia o wiedzę i umiejętności z zakresu rolnictwa. Osoby te często decydują się na podjęcie nowej lub dodatkowej działalności gospodarczej związanej z rolnictwem lub twierdzą, że studia pozwolą im na lepsze, bardziej efektywne wypełnianie obowiązków zawodowych wynikających z zatrudnienia w jednostkach związanych z produkcją lub usługami na rzecz rolnictwa.
4. Czas trwania:
Dwa semestry w trybie niestacjonarnym w układzie 14 zjazdów dwudniowych (sobota, niedziela).
5. Liczba punktów ECTS 60 (ogólna liczba zajęć 230 godzin dydaktycznych w tym 178 godzin wykładów, 12 godzin ćwiczeń i 40 godzin ćwiczeń terenowych).
6. Wykaz modułów tematycznych (grupy pokrewnych przedmiotów) o określonej liczbie realizowanych godzin dydaktycznych i uzyskanych punktów ESTS:
Rośliny i ich środowisko 37 h 7,4 ects
Produkcja roślinna 62 h 12,4 ects
Produkcja zwierzęca 25 h 5,0 ects
Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw 38 h 7,6 ects→
Agroturystyka i rozwój obszarów wiejskich 28 h 5,6 ects
Zajęcia terenowe w gospodarstwach rolnych 40 h 8,0 ects
Praca dyplomowa 14,0 ects
Łącznie 230 h 60,0 ects
7. Warunki ukończenia studiów:
¨obecność na minimum 80% zajęć wykładowych, ćwiczeniowych i terenowych
¨wykonanie pracy dyplomowej pod kierunkiem wybranego promotora z grupy osób prowadzących zajęcia o tematyce zgodnej z programem studiów.
¨zdanie egzaminu końcowego przed komisją powołaną przez Dziekana Wydziału zgodnie z regulaminem studiów podyplomowych
Wykaz przedmiotów i godzin łącznie z liczbą punktów ECTS realizowanych w poszczególnych modułach tematycznych.
Nazwa modułu/ przedmiotu
|
Wykłady
[h]
|
Ćwiczenia
[h]
|
Punkty ECTS
|
Rośliny i ich środowisko
|
34
|
3
|
7,4
|
Podstawy gleboznawstwa rolniczego
|
8
|
3
|
2,2
|
Podstawy morfologii i fizjologii roślin
|
8
|
-
|
1,6
|
Ochrona roślin
|
10
|
-
|
2,0
|
Gospodarka nawozowa
|
8
|
-
|
1,6
|
Produkcja roślinna
|
62
|
-
|
12,4
|
Uprawa roli i roślin
|
12
|
-
|
2,4
|
Technologie produkcji roślin rolniczych
|
24
|
-
|
4,8
|
Łąkarstwo
|
6
|
-
|
1,2
|
Odnawialne źródła energii w gospodarstwie rolniczym
i uprawa roślin energetycznych
|
10
|
-
|
2,0
|
Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym
|
5
|
-
|
1,0
|
Podstawy kontroli fitosanitarnej
|
5
|
-
|
1,0
|
Produkcja zwierzęca
|
22
|
3
|
5,0
|
Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospod.
|
8
|
3
|
2,2
|
Zasady chowu zwierząt gospodarskich
|
9
|
-
|
1,8
|
Podstawy kontroli weterynaryjnej
|
5
|
-
|
1,0
|
Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw
|
35
|
3
|
7,6
|
Rolnictwo polskie XX i XXI wieku
|
2
|
-
|
0,4
|
Organizacja gospodarstw rolnych
|
3
|
-
|
0,6
|
Podstawy prawa i prawa rolnego
|
10
|
-
|
2,0
|
Rachunkowość rolna
|
10
|
-
|
2,0
|
Kierunki rozwoju techniki rolniczej
|
10
|
3
|
2,6
|
Agroturystyka i rozwój obszarów wiejskich
|
25
|
3
|
5,6
|
Agroturystyka
|
3
|
-
|
0,6
|
Rozwój obszarów wiejskich
|
22
|
3
|
5,0
|
Zajęcia terenowe
|
-
|
40
|
8,0
|
Stacja Doświadczalna Wydziału Rolnictwa i Biologii
im. prof. M. Górskiego w Skierniewicach
|
-
|
10
|
2,0
|
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
|
-
|
10
|
2,0
|
Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej
|
-
|
10
|
2,0
|
RZD Wilanów-Obory, Gospodarstwo Obory
|
-
|
10
|
2,0
|
Praca dyplomowa
|
-
|
-
|
14,0
|
Łącznie
|
178
|
52
|
60,0
|
Wykaz przedmiotów wraz z opisem.
Lp.
|
Nazwa przedmiotu
|
Wykłady
|
Ćwiczenia
|
Razem
|
Opis przedmiotu
|
1.
|
Rolnictwo polskie XX i XXI wieku
|
2
|
|
2
|
definicja i cele współczesnego rolnictwa, czynniki gospodarcze, historyczne i ekonomiczne determinujące zmiany we współczesnym rolnictwie, specyfika produkcji rolniczej z uwypukleniem polowej uprawy roślin
|
2.
|
Podstawy gleboznastwa rolniczego
|
8
|
3
|
11
|
powstawanie gleb, charakterystyka głównych typów, zasady klasyfikacji gleb, zajęcia terenowe i laboratoryjne
|
3.
|
Podstawy morfologii i fizjologii roślin
|
8
|
|
8
|
budowa organów zapasowych, korzeń spichrzowy. Budowa ziarniaków wybranych roślin. Gospodarka wodna, mineralne odżywianie roślin dystrybucja asymilatów, procesy wzrostu, fitoperiod roślin uprawnych. Zajęcia terenowe
|
4.
|
Uprawa roli i roślin
|
12
|
|
12
|
cele uprawy roli, znaczenie poszczególnych uprawek, techniki siewu pielegnacji i zbioru najważniejszych roślin. Zajęcia terenowe
|
5.
|
Technologie produkcji roślin rolniczych
|
24
|
|
24
|
zasady agrotechniki, zasięg uprawy, najwazniejsze odmiany i kierunki użytkowania głownych roslin uprawy polowej. Rynek zbóż, cukru, roslin oleistych i wysokobiałkowych. Rośliny alternatywne - energetyczne, zielarskie, dla przemysłu chemicznego (farmaceutycznego). Zajęcia terenowe
|
6.
|
Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt gospodarskich
|
8
|
3
|
11
|
Tworzenie i wykorzystywanie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt. Rodzaje pasz, ocena wartości pokarmowej, ogółne zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla grup zwierząt gospodarskich. Zajęcia laboratoryjne
|
7.
|
Zasady chowu zwierząt gospodarskich
|
9
|
|
9
|
Przegląd gatunków i ras zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania. Zapobieganie chorobom zwierząt. Wychów młodych zwierząt. Budynki inwentarskie, sposoby usuwania i przechowywania odchodów, sposoby zadawania pasz. Zajęcia terenowe
|
8.
|
Łąkarstwo
|
6
|
|
6
|
znaczenie gospodarcze i poza produkcyjne trwałych użytków zielonych, pielegnacja i użytkowanie łąk i pastwisk. Pasze z użytków zielonych i zasady ich przechowywania. Zajęcia terenowe
|
9.
|
Ochrona roślin
|
10
|
|
10
|
najważniejsze choroby gryzbowe, szkodniki ora przegląd najczęściej spoptykanych chwastów. Metody ochrony roślin przed patogenami. Pojęcie i rodzaje toksyczności pestycydów. Zajęcia terenowe
|
10.
|
Gospodarka nawozowa
|
8
|
|
8
|
zasady odżywiania roślin, rodzaje nawozów i ich zastosowanie. Przechowywanie nawozów naturalnych: płyta obornikowa, zbiorniki na gnojowicę. Zagrożenia środowiska obszarów wiejskich wynikające z błędów agrotechnicznych i sposobów przechowywania nawozów. Zajęcia terenowe.
|
11.
|
Odnawialne źródła energii w gospodrarstwie rolniczym i uprawa roślin energetycznych.
|
10
|
|
10
|
Charakterystyka biomasy jako podstawowego źródła energii odnawialnej. Rodzaje biomasy i sposoby ich przetwarzania na użyteczne formy energii. Wymagania siedliskowe roślin energetycznych. Technologie produkcji gatunków roślin uprawianych na cele energetyczne: wierzba wiciowa, miskant olbrzymi, ślazowiec pensylwański, słonecznik bulwiasty i inne. Budowa morfologiczna i cechy łanu omawianych gatunków roślin energetycznych. Cechy fizyczne, skład chemiczny i struktura plonu biomasy gatunków roślin energetycznych.
Technologie zbioru roślin i zagospodarowania pozyskanej biomasy. Analiza efektywności ekonomicznej i energetycznej uprawy omawianych gatunków. |
12.
|
Organizacja gospodartsw rolnych
|
3
|
|
3
|
Infrastruktura techniczna: budynki, budowle, rozłóg gospodarstwa. Wielkość pól, systemy uprawy roślin. Systemy gospodarowania: ekologiczny, integrowany, intensywny. Zajęcia terenowe
|
13.
|
Podstawy prawa i prawa rolnego
|
10
|
|
10
|
procedury tworzenia prawa, przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska, obrotu surowcami, obrotu ziemi, zasady podatkowe.
|
14.
|
Rachunkowość gospodarstw rolnych
|
10
|
|
10
|
zasady rachunkowości, system FADN, system finansowy w rolnictwie, zajęcia praktyczne dotyczące systemu FADN
|
15.
|
Podstawy produkcji i obrotu materiałem siewnym
|
5
|
|
5
|
produkcja materiału siewnego, zasady etykietowania, stopnie kwalifikacji, uszlachetnienie nasion
|
16.
|
Podstawy kontroli weterynaryjnej
|
5
|
|
5
|
obowiązujące normy weterynaryjne, podstawy kontroli weterynaryjnej, dostosowanie gospodarstw rolnych do norm weterynaryjnych.
|
17.
|
Podstawy kontroli fitosanitarnej
|
5
|
|
5
|
obwiązujące normy, podstawy kontroli fitosanitarnej, dostosowanie gospodarstw do norm fitosanitarnych
|
18.
|
Agroturystyka
|
3
|
|
3
|
definiowanie pojęć związanych z turystyką wiejską i agroturystyką
wielofunkcyjny rozwój na obszarach wiejskich
|
19,
|
Rozwój obszarów wiejskich
|
22
|
3
|
25
|
zasady funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych - przepisy prawne. Programy rolnośrodowiskowe, plan rozwoju obszarów wiejskich, wypełnianie wniosków dotyczących PROW. Zajęcia praktyczne
|
20.
|
Kierunki rozwoju techniki rolniczej
|
10
|
3
|
13
|
nowe kierunki w konstrukcji i użytkowaniu maszyn, rolnictwo precyzyjne, techniki pomiarów satelitarnych dla potrzeb gospodarstwa, istota pozyskiwania informacji z GSP
|
21.
|
Zajęcia terenowe w gospodarstwach rolnych
|
|
40
|
40
|
|
|
razem
|
178
|
52
|
230
|
|
|